Most jött! Elítélték! Börtönbüntetést kapott a magyar politikus

Most jött! Elítélték! Börtönbüntetést kapott a magyar politikus

Tavaly májusban az elsőfokú bíróság még felmentette a csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjában Fekete-Győr Andrást, most másodfokon egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve.
Az ügy már 2018 óta húzódott, attól függetlenül, hogy 2023 májusában a bíróság kimondta, hogy a Momentum politikusa nem követett el bűncselekményt. Szarvas Koppány Bendegúzt azonban bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ő két év börtönre ítélték, melyet három évre felfüggesztettek.

Szarvas esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés – írja az Index.
A vádirat szerint Szarvas 2018. december 12-én részt vett egy Kossuth téri tüntetésen, ahol meggyújtott egy füstgyertyát, amit a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé dobott.

A következő nap Fekete-Győr társaságában megint ott volt egy Kossuth téri demonstráción, ahol mindketten meggyújtottak füstgyertyákat, majd miután azok már csak füstöt bocsátottak ki magukból, Szarvas többet, valamint Fekete-Győr egyet a rendőrök felé dobott. Vagyis nem a rendőrökre, nem a testükre, hanem lényegében két, egymástól távolabb lévő rendőrsorfal közé.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért. Gondolkodási időt kért Szarvas is, azonban Fekete-Győr András védőjével egyetemben fellebbezett a döntés ellen.

Az akkori tettét korábban így értékelte a Momentum volt elnöke:

2018 decemberében, a rabszolgatörvény elleni tüntetésen a Kossuth téren egy játékboltban is kapható füstszórót ejtettem a rendőr-sorfalak közé. A füstszóró senkit nem talált el, karcolást sem okozott (...) Jogot végeztem, pontosan tudom, hogy veszélytelen eszközök földre dobása nem bűncselekmény.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap