Most jött! Hatalmas a tüntető tömeg Novák Katalin miatt a Belügyminisztérium előtt - Döbbenet ami történik

Most jött! Hatalmas a tüntető tömeg Novák Katalin miatt a Belügyminisztérium előtt - Döbbenet ami történik

Körülbelül ezer ember gyűlt össze fél öt előtt valamivel a Belügyminisztérium épülete előtt, hogy Novák Katalin botránya ellen tüntessenek. Egy nap alatt két tüntetést is szerveztek Novák ügye után:

Egyet a Belügyminisztérium elé, délután négyes gyülekezővel, És egyet a Sándor-palota elé, este hatossal. Az előbbit az Egységes Diákfront és más civil szervezetek rendezik, utóbbit a Momentum.
Egy hete derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit korábban azért ítéltek el, mert a p..ofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatónak segített, hogy a gyerekekre nyomást gyakorolva visszavonják a vádjaikat.

Novák eddig nem sokat reagált az ügyre, pénteken Dohában tűnt fel, ahol megnézte a magyar vízilabda-válogatott meccsét. Orbán Viktor reakciója látványosabb volt. A miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményeznek, amellyel kizárják a lehetőségét, hogy kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekményekben bárki elnöki kegyelmet kapjon.

Az ügyben Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is érintett, mert a kegyelmi döntést neki kellett ellenjegyeznie. Varga szintén nem reagált nyilvánosan az ügyre. Novák több tanácsadója viszont távozott a posztjáról.

A tüntetés végül fél ötkor kezdődött el a Belügyminisztérium előtt, enyhén csöpörgő esőben. A Párbeszéd mellett a DK zászlóit lehet látni a tüntetők között, írja kollégánk a helyszínről.
Simkó Edit pedagógus beszélt először, aki azzal kezdte, hogy mindent meghosszabbítottak Bicskéig, így most elérte a bicskei gyermekotthont is a politika. Szerinte ennek az ügynek nincsenek pártszínei, mindenki menjen ki tüntetni állampolgárként, a gyerekek biztonságának védelmében.

Szerinte Novák kegyelmi döntése a legfőbb közjogi szerepet közméltatlansággá degradálta. Orbán Viktor pedig magyarázza a magyarázhatatlant. Felteszi a kérdést, hogy miért várt ezzel fél évet Orbán, és hogy ugyanaz fogja-e aláírni az alkotmánymódosítást, aki a kegyelmet is aláírta?

Orbánt megszólítva közölte, hogy az ő korukban már el kell gondolkodni azon, mit hagynak maguk után.

Egy pöcegödörként bűzlő kormányt? A felelősök szétszaladtak Sopronbánfalvától Katarig.
– mondta.

Utána az Egyeséges Diákfronttól Kis Gergő elnökségi tag beszélt, aki középiskolai diák. Szerinte a kormánynak bocsánatot kellene kérnie, és kárpótlást adni az áldozatoknak. A pe...fil bűncselekmények elkövetői állami alkalmazottak voltak, Kis szerint pedig az állam az Orbán bácsi maga.

Elmondhatatlan undorom van, hogy napról napra, hétről hétre gyomorforgatóbb ügyek kerülnek napvilágra, a kormány pedig mosolyogva írja alá ezeket.

– mondta. Kis beszéde után a tömeg háromnegyed öt körül elindult a Lánchídon keresztül a Sándor-palota elé. Körülbelül 3-4 ezer ember vonulhatott, a Belügyminisztérium előtti teret lazán körbeérték, amikor elindultak.



Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap