Újabb remek hír érkezett a magyar nyugdíjasoknak - Dörzsölhetik a tenyerüket...

Újabb remek hír érkezett a magyar nyugdíjasoknak - Dörzsölhetik a tenyerüket...

A magyar nyugdíjrendszer fontos változások előtt áll egy új kormányrendelet nyomán – hívja fel a figyelmet a portfolio.hu. A tervezett módosítások nagy hatással lehetnek a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére is – derül ki a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletből, mely az új, 2024-es valorizációs számokat tartalmazza.
A kormány módosítja az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletet módosítja A tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják. A valorizációs folyamat a nyugdíjrendszerben azt jelenti, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást – olvasható a portálon. Például, ha valaki 2024-ben vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit, ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert.
A tervezet szerint a szorzószámokat évente újra kellene értékelni, és a 2024-es évben alkalmazott számok szintén a rendeletben találhatók.

A keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén.

Ez a változás komoly hatást gyakorolhat a nyugdíjasok jövedelmére,

mivel az új szorzószámok magasabb értékei nagyobb összeget jelentenek havonta
– értékelnek a portálon.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap