Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

Tartják magukat az árcsökkentéshez az üzemanyag-kereskedők. A hét közepétől a benzin és a dízel árából is engednek.Folytatódik az üzemanyagárak csökkenése Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis május 1-jén csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is, mégpedig

bruttó 3-3 forinttal.
Tehát általános árcsökkentés jön szerdától, hiszen mindkét üzemanyag beszerzési ára mérséklődik. Így a hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon:

95-ös benzin – 644 Ft/liter,
gázolaj – 630 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 647, illetve 633 forint/liter és kedd éjfélig tehát így is marad, aztán lép életbe a most meghirdetett új árazás. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árszint, jellemzően lefelé, eltérhet. Az autópályák mellett viszont nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten
jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 64 és 15 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 60–100 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000-5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől
Az elmúlt hetek attól voltak hangosak, hogy a kormány döntést hozhat arról, beavatkozzon-e a magyar üzemanyagpiacon, mert a hazai átlagárak meghaladják a régiós átlagot. Ez egyelőre elmaradt, és ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a kabinet kéthetes türelmi időt adott a hazai üzemanyagpiac szereplőinek, hogy visszahúzzák a régiós átlagra a magyar árakat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó bejelentése csütörtökön érkezett meg, azóta ez az első, hogy a kereskedők új üzemanyagárakat hirdettek meg.

Egyelőre tehát árcsökkenés történik, még ha nem is markáns. Papíron szerdán kellene újabb árdöntésnek születnie, de miután az munkaszüneti nap lesz, ezért várhatóan egy hét múlva jelentenek be új nagykereskedelmi árakat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap