Véget vet az EU a készpénznek! Megszabták mennyit lehet maximum készpénzben elkölteni!

Véget vet az EU a készpénznek! Megszabták mennyit lehet maximum készpénzben elkölteni!

Véget vet az EU a készpénznek! Maximum 3,5 millió forintot (10 000eurót) lehet majd készpénzben elkölteni!

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodást kötött az új pénzmosási szabályokról. A szabályok értelmében 10 000 eurót meghaladó készpénzfizetéseket tiltanak, és megerősítik a kriptovaluták feletti ellenőrzést. Az EU honlapján közzétett információk szerint a készpénzfizetések felső határát az EU-ban 10 000 euróban határozták meg, ami megnehezíti a bűnözők számára a pénzmosást. A tagállamoknak lehetőségük lesz alacsonyabb maximum határt bevezetni.
A megállapodás szerint a készpénzes tranzakciók esetén 3 000 és 10 000 euró közötti összegeknél azonosítani és ellenőrizni kell a tranzakciót végrehajtó személyt. A luxuscikkek kereskedőinek szintén ellenőrizniük kell ügyfeleik személyazonosságát, és jelenteniük kell a hatóságoknak a gyanús tranzakciókat.

Szigorúbb szabályokat alkalmaznak különösen ékszerek, luxusautók, magánrepülőgépek és jachtok kereskedelmére. A “Focus” szerint 2029-től az új törvény a futballklubokra is vonatkozni fog, mivel a profi futball – a harmadik országokból származó milliárdos befektetésekkel – potenciális pénzmosási portálnak számít Európában.
A törvénytervezet szerint szigorúbb ellenőrzést vezetnek be a kriptovaluták és a legalább 50 millió euró nettó értékű vagyonnal rendelkezők banki tranzakcióira. A kriptoaktív szolgáltatóknak megfelelő ügyfél-ellenőrzési intézkedéseket kell alkalmazniuk 1000 eurót meghaladó tranzakciók esetén.

A törvényt még hivatalosan is jóvá kell hagyni az Európai Parlamentnek és az EU tagállamainak. Az új szabályokat a nemzeti hatóságok fogják figyelemmel kísérni, és az újonnan létrehozott Európai Pénzmosás Elleni Hatóság (AMLA) koordinálja majd őket.

További információkért és részletekért érdemes felkeresni az Európai Unió hivatalos weboldalát vagy az európai jogszabályokkal foglalkozó hírforrásokat.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap