Brutál gázszámlát kaphat rengeteg magyar háztartás: erre figyelni kell az elszámolás előtt

Brutál gázszámlát kaphat rengeteg magyar háztartás: erre figyelni kell az elszámolás előtt

Nem jön ki a rezsimatek, brutál gázszámlát kaphat rengeteg magyar háztartás: erre figyelni kell az elszámolás előtt

Májusban Budapesten csak két nap nem számított fűtési szempontból nyárnak, így a fogyasztók csak ezeken a napokon jogosultak kedvezményes, rezsicsökkentett árú gázra.
A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban, így érdemes odafigyelni, kinek mennyi kedvezményes gázmennyisége van még. A helyzetet nehezíti, hogy országszerte eltérő mennyiségű kedvezmény jár július 31-ig a fogyasztóknak.

Budapesten a májusi időjárás csak két napot hagyott meg, amit a fűtés szempontjából nem tekintették nyárnak, így csupán ezeken a napokon lett volna jogosult kedvezményes árú gázra a lakosság. A rendkívül enyhe tavasz zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban – írja az Infostart.
Magyarország különböző részein eltérő mennyiségben áll rendelkezésre a kedvezményes gáz a vegyesen használó fogyasztóknak, figyelembe véve az adott terület hőmérsékleti viszonyait. Például Budapesten 52 köbméter, míg a hidegebb Borsod megyében 48 köbméter kedvezményes gáz jár.

Egy 110 ezer tagot számláló, gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport szakértője, Ribárszki Anna a lap kérdésére kifejtette:

május 18-tól kezdődően július végéig azoknak, akik kizárólag fűtésre használják a gázt (a szolgáltatónál ez a felhasználási mód van bejelentve), már nem jár kedvezmény.

Az éves keretet – ami átlagosan 1800 köbméternek felel meg – teljes egészében kihasználhatták már ebben az időszakban. Amennyiben túllépték ezt a keretet és továbbra is gázfogyasztás történik, azt piaci áron kell megfizetniük, azaz 767 Ft/köbmétert.

A vegyes felhasználás esetén – amikor a gáz fűtésre, melegvíz előállítására és főzésre is szolgál – marad az említett 48-52 köbméternyi kedvezményes gázmennyiség július végéig, helyzetfüggően.

Ribárszki Anna kiemelte: mindenki megkapja az éves keretben előírt kedvezményes mennyiséget. Ha valaki egész évben kevesebbet fogyasztott ennél, tehát nem kellett piaci árat fizetnie, nincs lehetőség utólagos korrekcióra. Ajánlása szerint érdemes egy online kalkulátort használni, amely segítségével pontosan kiszámolható, hogy egy adott fogyasztónak mennyi kedvezményes gáz áll még rendelkezésre július végéig.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap