Most érkezett a hír Karsai Dánielről – szívszaggató a helyzet!

Most érkezett a hír Karsai Dánielről – szívszaggató a helyzet!

A gyógyíthatatlan halálos betegséggel küzdő Karsai Dániel most az Indexnek adott interjút, és elmondta, hogy szerinte már most siker az, amit eddig elért. Beszélt arról is, hogy az öngyilkosság lehetősége nem vetődött fel benne.

“Igen, én vallásos vagyok, akkor is, ha veszekszünk eleget, hogy úgy mondjam, volt már kiabálós beszélgetésem az égiekkel, de meggyőződésem, hogyha káromkodva is beszélek, az nem istenkáromlás. Vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember így beszél, de olyan másfél éve kapom az erőt ahhoz, hogy megbirkózzak ezzel az élethelyzettel. Úgyhogy összességében az én vallásosságom inkább mélyült” – mondta az alkotmányjogász arra a kérdésre, hogy a megpróbáltatásai kikezdték-e a hitét.
Karsai elmondása szerint még a halálos diagnózis sem vetette fel benne az öngyilkosság lehetőségét, mert az életet jónak és értelmesnek tartja. “Nem fogok idő előtt elmenni csak azért, hogy valamit bizonygassak” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy megbánta-e, hogy az elmúlt hónapokban az ideje döntő többségét a jogi harccal és az eutanáziáért való küzdelemmel töltötte, az alkományjogász azt mondta: “Nem, mivel ez az egész már most siker. De természetesen a legfőbb, első nagy győzelem a kedvező strasbourgi ítélet lenne, optimista vagyok, nagyon várjuk a döntést. Még nem tudjuk, mit hoz a jövő. De ha nem úgy alakul, akkor is soha nem látott párbeszéd indult meg a témában. Ezek a kérdések: a halál, az elmúlás és a szenvedés tabu téma volt, most nem az, és ez önmagában hatalmas siker. Én úgy gondolom, ha személyes sorsomtól függetlenül, ez a kérdés már soha nem megy oda vissza, ahol egy éve volt” – fogalmazott.
Beszélt arról is, hogy a magánszférája teljesen eltűnt, ami két éve még elképzelhetetlennek tűnt, de ha kell, végig csinálja az utolsó lélegzetvételig. “Most még hála istennek olyan az életem, hogy ez fel sem vetődik. De eljöhet egy ilyen pont, valahogy elfogadom majd. Ez nem értelmiségi szórakozás, hanem teljesen komoly, nekem és emberek százainak ebben a pillanatban” – mondta.

Karsai Dániel főleg mentális és lelki nehézségekkel nézz szembe, nem fáj semmije, de azzal kell megbirkóznia a nap huszonnégy órájában, hogy segítség nélkül már a legkisebb feladat is kihívást jelent számára. Még mindig nem érzi úgy, hogy jelenlegi helyzete összeegyeztethetetlen lenne az emberi méltósággal, miközben elismeri, hogy másoknak már elfogadhatatlan, méltatlan lehet az ő fizikai állapota.

Mint ismert, Karsai Dániel alkotmányjogász-ügyvéd tavaly számolt be arról, hogy gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben szenved. Az alkotmányjogász augusztus elején keresetet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mivel álláspontja szerint az életvégi döntések meghozatalának magyarországi tilalma az alapvető emberi jogokat sérti.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap