Rengeteg megyére azonnali figyelmeztetést adtak ki: pokoli, ami lecsap ránk mindjárt

Rengeteg megyére azonnali figyelmeztetést adtak ki: pokoli, ami lecsap ránk mindjárt

Az érintett területeken jégeső eshet, és károkat okozhat az erős szél is.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet.

A katasztrófavédelem azt írja, hogy az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.
Ma a délnyugat felől érkezett záporos csapadéktömb fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át, ebből délelőtt főként az ország középső részein alakulhatnak ki helyenként zivatarok. Délután elsősorban a Dunától keletre elszórtan, valamint a Dunántúl északkeleti, északi részén helyenként lehetnek zivatarok, amelyeket néhol (nagyobb eséllyel az ország keleti felén) felhőszakadás (~25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm alatti átmérővel) kísérhet. A keleti országrészben egy-egy heves zivatar (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) kialakulására is van esély.

Este, éjszaka keleten néhol lehet zivatar, miközben nyugat, délnyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, illetve alakulhatnak ki. Hétfőn délelőtt kevés, később több helyen előfordulhatnak zivatarok, amelyeket viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm alatti átmérővel) és nagyobb eséllyel a déli tájakon felhőszakadás (~25-30 mm) kísérhet. A déli országrészben egy-egy heves zivatar (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) kialakulására is van esély.

Pünkösdvasárnap reggel, délelőtt inkább a középső országrészben, délután pedig főként az ország keleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé fordulhatnak elő – néhol több hullámban is – záporok, zivatarok, sőt a Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat. A délies szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 22 és 29 fok között változik, északkeleten marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap