Elsőfokú riasztást adtak ki: erre a 9 megyére durva ami jön

Elsőfokú riasztást adtak ki: erre a 9 megyére durva ami jön

Az egész ország területén elsőfokú figyelmeztető jelzés van érvényben zivatarveszély miatt.

Kedden a késő délelőtti, déli óráktól először északkeleten, az Észak-Alföldön, majd jellemzően a délután második felében az ország délnyugati felében alakulhatnak ki helyenként zivatarok
. Az egymást követő cellákból, illetve a lassú áthelyeződés következtében kis körzetekben előfordulhat felhőszakadásszerű csapadék (15-30 mm), esetleg kis méretű jég, illetve zivatar környezetében viharos (~55-60 km/h) széllökés – írja a HungaroMet.

„Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!” – írta a meteorológiai szolgálat. Szerdán már „csupán” 9 megyében lehet hevesebb zivatarra számítani: Somogyban, Baranyában, Tolnában, Bács-Kiskunban, Békésben, Csongrád-Csanádban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.
Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, így napközben erősen felhős, sőt akár borult időszakokra is számítani kell. Délutánig döntően az ország északkeleti harmadán, majd délutántól délnyugat felől egyre több helyen várható zápor, helyenként zivatar. A nyugati szél élénk, olykor erős lesz, délutántól mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 21 és 27 fok között várható, de az Északi-középhegység északi oldalán néhány fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 14 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az éjszaka második felében délnyugat felől már szakadozik a felhőzet, ott kissé felhős vagy derült tájak is lehetnek. Késő estig az ország északnyugati felében a záporok, zivatarok nagyrészt lecsengenek. Délnyugat felől eközben egyre inkább északkelet felé terjeszkedik a hidegfront csapadékzónája. Az északias szél mérséklődik, és egyre inkább változó irányúvá válik. Hajnalra 9 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán este északon vastag és zárt felhőtömbök boríthatják be az eget, csak rövid napos időszakokra van kilátás. Ezzel szemben délen több napsütés ígérkezik. Az ország több pontján számíthatunk esőre, záporesőre, főleg délen zivatarra – utóbbiak környezetében fordulhatnak elő átmenetileg erős széllökések, de zivataroktól függetlenül is sokfelé megélénkül az északi, északkeleti irányú szél. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. A csúcsérték általában 15 és 21 fok között várható, de délen, délkeleten ennél egy-két fokkal melegebb is lehet.

Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, napközben már általában sok napsütésre számíthatunk, csupán délkeleten, keleten lehet több a felhő. Arrafelé kisebb eső előfordulhat. Nagy területen élénk lesz az északi, északkeleti szél. A hajnali 5, 12 fokról 19 és 24 fok közé melegszik fel a levegő.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap