Június 3.-án lép életbe, rengeteg nyugdíjast érint, sokan nem is tudnak róla hogy milliókat kaphatnak

Június 3.-án lép életbe, rengeteg nyugdíjast érint, sokan nem is tudnak róla hogy milliókat kaphatnak

Egy hét múlva, június 3-án indulhatnak az igénylések az új otthonfelújítási támogatásra, amely kifejezetten energetikai korszerűsítést céloz.

Ez a program különleges, hiszen a korábbi támogatásokkal ellentétben nem csak családosok vagy családot tervezők számára elérhető. Akár nyugdíjasok is igényelhetik, ha megfelelnek a feltételeknek, ami régóta nem látott lehetőség az idősebb korosztály számára.
Az új otthonfelújítási támogatás keretében 2,5–3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, amelyet kamattámogatott hitellel lehet kiegészíteni, maximum 6 millió forintig. A maximális összeg igénylése esetén az önerőnek el kell érnie az egymillió forintot. A támogatás alapfeltétele, hogy az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítése során legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést kell elérni.

A támogatást nem csak családosok és házasok vehetik igénybe, hanem nyugdíjasok is. Sok idős ember él 1991 előtt épült családi házban, amely ráférne az energetikai korszerűsítés. Az idősödő korosztály tagjai közül azonban sokan úgy gondolják, hogy nem kapnak hitelt a bankoktól. Pedig a lakástakarék megszűnése óta ez az egyik legjobb lehetőség a felújításra.

Az új otthonfelújítási támogatást MFB pontokon lehet igényelni, ahol a hitelbírálat is történik. Az életkor nem kizáró ok, de ha az igénylő a futamidő végéig betöltené a 75. életévét, adóstárs bevonása szükséges. A kölcsönigénylő nagykorú, cselekvőképes személy lehet, aki a futamidő végén maximum 75 éves.
A nyugdíjasok hitelképessége sokszor kérdéses. A Pénzcentrum megkérdezte a bankokat a 65 év feletti korosztály számára nyújtott hitelfeltételekről, és kiderült, hogy a legtöbb pénzintézet nem zárja ki az idősebb korosztályt.

A CIB Bank például további biztosítékot kérhet 75 év feletti személyek esetén, mint például adóstárs bevonása vagy hitelfedezeti életbiztosítás megkötése.

Az Erste Bank lakáshitelt azoknak a 18 évet betöltött személyeknek nyújt, akik a futamidő végéig nem töltik be a 70. életévüket. A K&H Bank és az MBH Bank is további feltételeket írhat elő, mint például adóstárs bevonása, ha az igénylő életkora meghaladná a 75 évet a futamidő végéig.

Amennyiben valaki nem tud megfelelni az otthonfelújítási támogatás feltételeinek, például az ingatlan építési ideje vagy a 30%-os energetikai hatékonyság-javulás miatt, még mindig igényelhet piaci lakáshitelt felújításra. Ezeknek a kamatai jelenleg 7% felett mozognak.

Az OTP Bank és az UniCredit Bank szintén kínálnak lakáshiteleket az idősebb korosztálynak, bár adóstárs bevonása szükséges lehet. Az UniCreditnél a személyi kölcsönök igénylésekor a maximális életkor a lejárat évében 71 év.

Az új otthonfelújítási támogatás tehát széleskörű lehetőséget kínál mind fiatalok, mind idősek számára az energetikai korszerűsítésre, és a bankok nyitottak az idősebb korosztály hitelezésére is. Ez az új program sokak számára jelenthet megoldást a régóta esedékes felújítások finanszírozására.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap