Minden megváltozik! Júliustól kötelező lesz EZ a készülék beszerelése az autóba

Minden megváltozik! Júliustól kötelező lesz EZ a készülék beszerelése az autóba

Idén nyártól az újonnan regisztrált autóknak kötelezően tartalmazniuk kell majd feketedobozt - írja az Autószektor a parameter.sk cikke alapján. Már a repülők kapcsán is megtanultuk, ezek a berendezések kapcsolatos kulcsfontosságú információk feljegyzésére szolgálnak, emiatt akarja az Európai Unió bevezetni az új szabályozást.
Jelenleg úgy állunk, hogy ha közúti baleset történik, a nyomozók csak a helyszín elemzésére, a szemtanúk beszámolójára vagy az esetleges fedélzeti kamerák felvételeire hagyatkozhatnak. A szituációk viszont gyakran komplikáltak, nehéz meghatározni, hogy mi okozta a balesetet.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében. Ennek fényében júliustól az Európai Unióban regisztrált minden új járműnek tartalmaznia kell az eseményekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgáló EDR-rendszert, laikusan mondva feketedobozt. Az EU 2022. január 26-tól kezdte bevezetni a rendeletet, ami

idén július 7-től már minden új autóra vonatkozni fog.

Az autós portál azt írja, a rendelkezés

a sofőrön kívül nyolc személy szállítására alkalmas, M1-osztályú személyautókra,
valamint az N1-osztályú haszongépjárművekre vonatkozik majd, beleértve a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokat és furgonokat.
A rendeletben hangsúlyozzák, hogy ez az újdonság csak az új modellekre vonatkozik, a régiekre nem.

A szaklap szerint a járművekben nem végeznek majd semmilyen átlagon felüli beavatkozást. A legtöbb esetben a feketedobozt a légzsák alapegységébe építhetik be, hogy ne lehessen kikapcsolni. A gyártóknak nehezen hozzáférhető helyre kell majd őket elhelyezniük. A készülék a légzsák felfújódásakor, illetve a biztonsági öv feszítőjének működésbe lépésekor aktiválódik.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap