Rengeteg magyar dolgozót keresnek Ausztriába: 1,7 millió forintot is fizetnek havonta, végzettség sem kell

Rengeteg magyar dolgozót keresnek Ausztriába: 1,7 millió forintot is fizetnek havonta, végzettség sem kell

Magas fizetés, végzettség nélkül: Magyarokat keresnek Ausztriába Az osztrák idős- és beteggondozás területén rengeteg magyar dolgozóra van szükség, ahol a havi kereset elérheti az 1,7 millió forintot. Sok helyen szállást és útiköltségtámogatást is biztosítanak, és az alap német nyelvtudáson kívül kevés más elvárás van – írja a pénzcentrum.hu.
Ausztria vonzó célpont a magyar munkavállalók számára, mivel itt magasabb bérekkel és jobb munkakörülményekkel találkozhatnak. Az Európai Unió tagjaként a magyarok szabadon utazhatnak és dolgozhatnak Ausztriában. Az osztrák munkaerőpiacon dolgozó magyarok száma folyamatosan növekszik, ami a két ország közötti kedvező gazdasági kapcsolatoknak is köszönhető – írja a pénzcentrum.hu.

Az Österreichische Sozialversicherung adatai szerint 2024 márciusában 124 158 magyar dolgozott Ausztriában. Ez az arány kiemelkedő, különösen a németországi adatokkal összehasonlítva, hiszen Németország lakossága jóval nagyobb. A magyar munkavállalók jellemzően a szociális szférában helyezkednek el, ahol folyamatos munkaerőhiány van. Az osztrák statisztikai hivatal szerint az egészségügyi és szociális szférában 2024 márciusában közel 63 000 külföldi dolgozó volt – írja a pénzcentrum.hu.
Idősgondozói állások

Az interneten számos hirdetés található, amelyek idősökhöz keresnek ápolót Ausztriában. A bérezés változó, attól függően, hogy egyéni gondozásról vagy intézményi alkalmazásról van szó. Átlagosan nettó 959 793 forintot keresnek a magyar dolgozók ebben a szektorban.

Bár ezek az összegek vonzóak, érdemes figyelembe venni az osztrák és magyar árak közötti különbséget. A vásárlóerő-paritás alapján a kinti bruttó 960 ezer forintnak megfelelő összeg olyan, mintha itthon nettó 552 ezer forintot keresnénk.

Elvárások és juttatások
A munkavállalók számára szállást és útiköltségtámogatást is nyújtanak, de elvárás az alapszintű német nyelvtudás és legalább 2-3 év szakmai tapasztalat. Egyes pozíciók szakirányú végzettséget is megkövetelnek. Fontos, hogy ez a munka sok lemondással járhat, mint például a családtól való távollét és a betegek gondozása által okozott terhelés.

2024 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó átlagkeresete Magyarországon 605 100 forint, nettó átlagkereset pedig 416 600 forint volt. Ezzel szemben Ausztriában a hasonló munkakörökben dolgozók lényegesen magasabb összegeket vihetnek haza.

Az osztrák munkalehetőségek nem csak magasabb fizetést kínálnak, hanem jobb munkakörülményeket is, beleértve a munkaidő rugalmasságát, szabadság lehetőségeit és szociális védelmet.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap