Vigyázat, hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba

Vigyázat, hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba

Hamis 20 ezer forintosok kerültek forgalomba Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A rendőrség az ügyben négy férfit és egy nőt hallgatott ki gyanúsítottként.

Április végén több helyszínről is hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések a Sárospataki Rendőrkapitánysághoz. A Nemzeti Védelmi Szolgálat pénzhamisítás bűntett gyanúja miatt indított nyomozást – írja a police.hu.

A rendőrség látókörébe egy 37 éves miskolci férfi került, aki hamis 20 ezer forintos bankjegyeket készített abból a célból, hogy forgalomba hozza őket. A beváltásban egy 29 éves vajdácskai férfi és családtagjai segítettek. A gyanúsítottak a hamis pénzzel főként a sárospataki üzletekben, kisebb értékben vásárolt különböző termékeket
A nyomozók május 29-ig öt személyt fogtak el. A rendőrök több helyszínen tartottak kutatást, ahol laptopot, elektromos adatokat, tintasugaras nyomtatót, fémszálakat, vízjeleket, festékeket, próbanyomtatásokat és 45 darab 20 ezer forintos bankjegyet foglaltak le.

Az elkövetőket pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki, majd a 37 éves és 29 éves férfit őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatásukat.
Így ellenőrizhető a hamis pénz
A technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban. A rendőrség figyelmeztetése szerint

TAPINTÁSSAL, SZEMREVÉTELEZÉSSEL ÉS A PÉNZ MOZGATÁSÁVAL KÖNNYEN ELLENŐRIZHETJÜK A VALÓDI PÉNZEN SZABAD SZEMMEL IS LÁTHATÓ BIZTONSÁGI ELEMEKET.

A bankjegyhamisítások kiszűrését szolgáló információkról a Magyar Nemzeti Bank oldalán olvashatunk bővebben.

A rendőrség az alábbiakra figyelmeztet:

Ha arra gyanakszik, hogy hamis pénzt akarnak önnek átadni, ne fogadja el.
Ha már átvette, tegyen bejelentést a legközelebbi rendőri szervnél.
Bűncselekményt követ el, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap