Akár piros riasztást is elrendelhetnek az ország EZEN részén: - károkozó viharok, teniszlabda nagyságú jég, felhőszakadás, szélvihar!!! Vigyázzatok!

Akár piros riasztást is elrendelhetnek az ország EZEN részén: - károkozó viharok, teniszlabda nagyságú jég, felhőszakadás, szélvihar!!! Vigyázzatok!
ZIVATAROK, HEVES ZIVATAROK
Hidegfront érte el az országot északnyugat felől. Hatására kezdetben főként a Dunántúlon és az ország középső észak-déli sávjában fordulhatnak elő zivatarok, majd a nap folyamán a zivatartevékenység súlypontja várhatóan fokozatosan az ország keleti, délkeleti felére helyeződik, s ekkor már heves zivatarok kialakulásához is - nagy területen és akár több hullámban is - kedvezőek lehetnek a feltételek. A zivatarokat általában viharos erejű szél (>60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (< 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos (>90-110 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

FIGYELEM! Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET

Az említett hidegfront az ország északi, északnyugati felén megszünteti a hőséget. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád-Csanád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti a 29 fokot.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap