Nem akárkik kerültek be a méregdrágán megvett repülőtér igazgatóságába.

Nem akárkik kerültek be a méregdrágán megvett repülőtér igazgatóságába.

Nem akárkik kerültek be a méregdrágán megvett repülőtér igazgatóságába.

Nem akárkik kerültek be a méregdrágán megvett repülőtér igazgatóságába.

Ideges lesz az ország, ha megtudja, ki került a reptér igazgatóságába.
Június elején vált hivatalossá, hogy a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, míg a francia társbefektető, a VINCI, 20 százalékos részesedést kapott. Az üzlet teljes értéke 3,1 milliárd euró, amelyhez további 1,44 milliárd eurónyi hitel társul, így a tranzakció összköltsége mintegy 1400 milliárd forintot jelent a magyar költségvetés számára.

Ez a hatalmas befektetés komoly terhet ró a költségvetésre, így érdemes megvizsgálni, kik felelnek majd az összeg hasznosulásáért.
A magyar állam delegáltjai az igazgatóságba a következő személyek:
- Lóga Máté, államtitkár
- Antal Ferenc, helyettes államtitkár
- Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
- Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke

Lóga Máté és Antal Ferenc jelenlegi pozícióikban az állami szférában szerzett tapasztalataikat hozzák az igazgatóságba. Parragh László, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, emellett a MOL igazgatósági tagja is, így több területen szerzett üzleti és vezetői tapasztalatot.

Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke, a nyilvánosság előtt Orbán Ráhel közeli embereként ismert, de politikai karrierje során Rogán Antal mellett is jelentős befolyásra tett szert. Korábban miniszteri biztosként is tevékenykedett. Jelenleg a Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, amely az ország digitalizációs folyamatait irányítja. Emellett a Vodafone igazgatósági tagjaként is tevékenykedik.

Ez a tranzakció nem csak pénzügyi szempontból jelentős, hanem azért is, mert olyan személyek kerülnek pozícióba, akik komoly befolyással bírnak az ország gazdasági és politikai életében. Az új tulajdonosok és az általuk delegált igazgatósági tagok feladata lesz biztosítani, hogy ez a hatalmas befektetés hosszú távon is megtérüljön és előnyös legyen Magyarország számára.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap