Benzinárstop – Megszólalt a kormány, MINDEN AUTÓS FIGYELJEN

Benzinárstop – Megszólalt a kormány, MINDEN AUTÓS FIGYELJEN

Az ATV értesülései szerint a kormány szerdán napirendre tűzi az üzemanyagár kérdését. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyilatkozata szerint a benzin és a gázolaj ára ismét jelentősen meghaladja a szomszédos országok átlagárát.

A kormány komoly szabályozói lépéseket tervez, ha a piaci szereplők nem igazítják áraikat a kívánt szintre.

Az elmúlt hetekben a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára jelentősen nőtt. A legfrissebb adatok szerint a benzin beszerzési ára bruttó 2 forinttal, míg a gázolajé bruttó 4 forinttal emelkedett.
Ennek következtében a 95-ös benzinért 615 forintot, a gázolajért pedig átlagosan 633 forintot kell fizetni literenként.

Nagy Márton az ATV Híradónak adott interjújában elmondta: „Az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért szerdán a kormány napirendre tűzi a kérdést.

Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni. Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak.”
Korábban már közleményben reagált a minisztérium az emelkedő üzemanyagárakra, hangsúlyozva, hogy „elfogadhatatlannak és igazságtalannak tartják, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.”

A tárca felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint az ársapkával való riogatás a benzinkutak veszteségességét okozhatja.

„Az előző ársapkás ciklust még túl tudták élni a meglévő tartalékaikból, de egy újabbat már nem fognak túlélni, tehát tömeges benzinkútbezárás várható” – mondta Holoda.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a kereskedőknek nincs felelőssége az áremelkedésben. „Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” – tette hozzá Egri.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a megoldást a világpiaci árakban kell keresni. „Ha csökken a kőolaj világpiaci ára, mérséklődik az európai termékjegyzésár – mind benzin, mind gázolaj esetében –, akkor a hazai üzemanyagárak is csökkenni fognak.”

Az üzemanyagárak növekedése továbbra is komoly kihívást jelent a magyar fogyasztók és a kiskereskedők számára egyaránt. A kormány beavatkozása és a világpiaci árak alakulása meghatározó lesz a következő időszakban. A helyzet megoldása érdekében minden érintett fél együttműködésére és kompromisszumkészségére szükség lesz.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap