MOST ÉRKEZETT: Orbán Viktor bejelentette ki oldalán áll a háborúban Magyarország

MOST ÉRKEZETT: Orbán Viktor bejelentette ki oldalán áll a háborúban Magyarország


A miniszterelnök a közmédiában fejtette ki, hogy a háború „veszélybe sodorhatja a magyar érdekeket”, hogy Magyarország sem Ukrajna, sem Oroszország oldalán nem áll, hogy nem érdemes olyan szankciókat hozni az oroszok ellen, ami „nekünk jobban fáj”, és hogy az energiaárak növekedéséről Brüsszel tehet.

Orbán Viktor az Ukrajna elleni háborúról: Magyarország Magyarország oldalán áll Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU- és NATO-csúcs után nyilatkozott a közmédiának. Nyilatkozatában többször is elkerülte, hogy kimondja, Magyarország Ukrajna oldalán állna, ehelyett visszatérően hangsúlyozta, az országnak a magyar nemzeti érdek mellett kell kiállnia, és ezt minden nemzetközi találkozó alkalmával újra és újra nyomatékosítania kell.

„Ezért nem mindegy, hogy milyen kormánya van Magyarországnak. Olyan kormánya van-e, amely kiáll a nemzeti érdekek mellett vagy olyan, amelyik a nagyokkal vagy az éppen számára tekintélyt sugárzó más országokkal akar alárendelt szerepben együtt úszni” – közölte.

A miniszterelnök a jelenlegi helyzetet úgy értékelte: vannak országok, amelyek azt mondják, hogy ez egy olyan háború, amelynek valahogy ők is részesei. A magyarok viszont azt mondják, hogy van egy orosz-ukrán háború, ami a szomszédunkban zajlik, nem lehetünk közömbösek, hiszen emberi szenvedések és bajba jutottak milliói vannak.

Mindezek mellett vannak magyar érdekek, amelyeket egy szomszédban zajló háború mindig veszélybe sodorhat.

„Vagyis veszélyes helyzetben vagyunk, de mi Magyarország oldalán állunk és magyar fejjel, magyar nézőpontból tekintünk erre a helyzetre” – jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán szerint vannak országok, amelyek azt szeretnék, ha a NATO vagy az Európai Unió valamilyen mértékig, akár erőteljesen is részévé válna a konfliktusnak és vannak országok, mint például Magyarország, amelyik ki akar maradni ebből a háborúból. Orbán azt is közölte, „a NATO-csúcson egyértelműen kiderült, hogy a magyar álláspont mögött vannak többen”.

Az EU-csúcs gazdasági szankciókat érintő tárgyalásai kapcsán érthető felvetésnek nevezte azt: ha segíteni akarnak az ukránoknak és azt akarják, hogy minél hamarabb béke legyen, akkor az oroszok számára kell világossá tenni, hogy ezt a háborút nem érdemes folytatniuk. Ezt egy helyes törekvésnek tartja, mert szerinte is a legfontosabb ma az, hogy béke legyen. „Mi a béke oldalán vagyunk” – jelentette ki, ugyanakkor hozzátette:

nem lehet úgy békét teremteni, hogy olyan szankciókat alkalmaznak, amelyek »jobban fájnak nekünk, mint az oroszoknak«.

Márpedig ha a szankciókat kiterjesztik az energiára, az a helyzet áll elő, hogy a magyar gazdaság elviselhetetlen nyomás alá kerül, miközben az oroszoknak ez a miniszterelnök szerint „feltehetően meg sem kottyan”, ezért Orbán szerint „Magyarország világossá tette: a szankciók kiterjesztése az energiarendszerre alkalmatlan eszköz arra, hogy ezáltal lépéseket tegyünk a béke irányába, más módon kell ezt megtenni, alapvetően diplomáciai tárgyalások útján”.

Orbán a nyilatkozatban szóba hozta azt is, Magyarországnak „vitái voltak”, az ukránokkal például a magyar kisebbség ügyében, de ez most „nem számít”, mert ők most bajban vannak, ezért segítünk nekik.

Azt, hogy az ukrán elnök nem volt elégedett se a NATO-val, se az EU-val és a magyar kormányfőt személyesen is megszólította, bírálta, Orbán Viktor úgy kommentálta: meg kell érteni Volodimir Zelenszkijt, egy ilyen helyzetben ő azt szeretné, ha az egész világ nemcsak osztozna a fájdalmában, nemcsak a menekülteken segítene, hanem magáévá tenné az ukrán pozíciót és azonnal beavatkozna. Ukrajna nehéz helyzetben van, a területén háború van, emberek millióinak kell elhagyniuk az országot. – fogalmazott Orbán Viktor.

Szerinte az ukránoknak teljesen érthető szempontja, hogy azt kérik: a NATO menjen be, vállaljon légicsatát, küldjön fegyvereket. Ugyanakkor „mi nem ukránok vagyunk, meg nem oroszok, hanem magyarok”.

Arra a kérdésre, hogy hol áll Magyarország, az a válasz, hogy Magyarország Magyarország oldalán áll

– jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor hangoztatta: Magyarország azon túl, hogy segít minden bajba jutott ukrán embernek
– és erről még az ukrán elnök helyében sem feledkezne meg – nem akar bevonódni ebbe a háborúba, mert ez a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes. Bár szerinte nincs biztonságosabb hely a világon, mint egy NATO tagállam, mivel a háború a szomszédunkban van, ezért „észnél kell lenni”, a stratégiai nyugalom, a higgadtság, a kiszámíthatóság, a magyar érdekek pontos meghatározása és az aszerint történő cselekvés most a döntő.

Az energiaárakról Orbán azt mondta, már a háború előtt is felfele mentek, ezért vezetett be a kormány hatósági árakat, és védi a rezsicsökkentést is. De azt is kijelentette:

az energiaárak emelkedésének egyik oka az a politika, amit »Brüsszelben csinálnak«, és ami »szándékosan, folyamatosan emeli az energia árát«, mert abból indul ki, hogyha magasabb az ár, akkor az emberek kevesebbet fognak fogyasztani és ezzel megmenthetjük a klímát.

Orbán ezért azt szeretné, hogy amíg a háború tart, addig függesszék fel az „energiaárak emelésére épülő brüsszeli politikát”. Szerinte nem szabad büntetni se a szénből, se az olajból, se a gázból származó energiát, mert „ma nem az a kérdés, hogy mi lesz a klímával, hanem az a kérdés, hogy mi lesz a családjainkkal”.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap