MOST ÉRKEZETT: Zelenszkij üzent Orbánnak - durva dolgokat mondott!

MOST ÉRKEZETT: Zelenszkij üzent Orbánnak - durva dolgokat mondott!


Zelenszkij Orbánnak: Nincs idő tétovázni, egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok Voldomir Zelenszkij csütörtök este az Európai Tanácshoz beszélt videón, ahol többek között megköszönte az európai országok által nyújtott támogatást is. A felsorolásban Magyarországnál megállt, és arra kérte Orbán Viktort, hogy tegye egyértelművé álláspontját az oroszokkal kapcsolatban.

Zelenszkij először a balti államokról mondta, hogy az ukránokkal vannak, majd Közép-Európa országait sorolta. Később inkább reménybeli együttműködésekről beszélt nyugat-európai országok kapcsán.

„Magyarország. Itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost. Többször jártam már ott, nagyon szerettem, vendégszerető, ahogy az emberek is. Tragikus dolgokat éltetek át. Elmentem a vízpartra, ahol láttam az emlékműveteket. Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek. Felnőttek, gyerekek, nagyszülők. Ezrek, és ezrek mentek már el. És te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be vagy sem? És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy sem? Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy máris döntsetek. Hiszünk bennetek, szükségünk van a segítségetekre. Hiszünk az embereitekben. Bízunk az Európai Unióban, és abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz” – mondta Zelenszkij a videóban, amelyet Facebook-oldalára is kitett. (A Magyarországot érintő rész a 10. perctől kezdődik.)

Orbán Viktor álláspontja az, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ami szerinte azt is jelenti, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az ország területén. Magyarország ezzel magára maradt a térségből, hiszen lengyelek, csehek és szlovákok is küldtek már szállítmányokat az ukránoknak, és Orbán szlovén szövetséges, Janez Jansa is Zelenszkijt támogatja. A távolságtartó viselkedés egyik magyarázata a rezsicsökkentés, ami a Fidesz-kormány egyik fő üzenete választói felé. A rezsicsökkentés, ami igazából hatósági díjszabást jelent csak, pedig úgy valósulhat meg, ha Oroszország teljesíti a kialkudott gázszállításokat.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap