Putyin: "Ukrajna térdeljen le, akkor megállok"

Putyin: "Ukrajna térdeljen le, akkor megállok"


Erdogan török elnökkel közölte feltételeit az orosz államfő a vasárnapi telefonos megbeszélésükön.

Oroszország csak akkor állítja le az ukrajnai csapatait (az agressziót – a szerk.), ha Ukrajna felhagy saját katonai műveleteivel és teljesíti Moszkva követeléseit – mondta Vlagyimir Putyin a török elnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésen. Erről a TASzSz orosz hírügynökség számolt be a déli órákban.


Rakétatalálatot kapott lakótorony Kijevben. Egyre több civil célpontot lőnek az oroszok Ukrajnában. Fotó: Unian

Az elnöki sajtószolgálat szerint Putyin tájékoztatta török partnerét a jelenlegi ukrajnai helyzetről, s mint mondta, minden a terveknek és a menetrendnek megfelelően halad. Hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok mindent megtesznek a polgári lakosság biztonságának megőrzése érdekében és ezért a célzott csapások kizárólag ukrán katonai célpontokra irányulnak.

“Ezt figyelembe véve különösen cinikus, hogy az ukrán nacionalisták és a neonáci csoportok élő pajzsként használják a lakosságot, köztük sok külföldit is.” – idézték a Kreml álláspontját. Az első napok tétovázása után úgy tűnik, Ukrajnában is a jól bevált módszerekhez folyamodnak az oroszok, ez pedig azt jelenti, a pokol várhat az ukrán városokra.

hírügynökség szerint Putyin értelmetlennek nevezte a tárgyalási folyamatok elhúzását a Nyugat részéről csak azért, hogy időt nyerhessenek az ukrán csapatok átcsoportosításához. Utalt rá, hogy már régen ismertek a követelései és reméli, hogy a hétfői orosz-ukrán tárgyalásokon az ukrán fél “jóval konstruktívabb lesz”, vagyis teljes egészében figyelembe veszi a mostanra kialakult helyzetet.

Putyin előzőleg megadásra szólította fel Ukrajnát, amelynek még a létezését sem akarta elismerni. Később szóvivője útján azt mondta, hogy nem akarja felosztani az országot darabokra, de minden eszközzel megvédi az ottani orosz kisebbség érdekeit.

Putyin a török államfőnek megígérte, hogy Oroszország segít kijutni a bajba jutott török állampolgároknak a háborús övezetből. Erdogan a török elnöki hivatal szerint megismételte korábbi felajánlását, miszerint kész közreműködni a béke megteremtésében. Ehhez először tűzszünet kellene és a humanitárius feladatok ellátásának a biztosítása – emelte ki.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap