Orbánnak annyi: kifaroltak mögüle a legnagyobb szövetségesei

Orbánnak annyi: kifaroltak mögüle a legnagyobb szövetségesei


Elmarad a jövő heti V4-es találkozó: a csehek és a lengyelek nem tárgyalnak a magyarokkal.

Cseh lapértesülés szerint a cseh parlament képviselőházának és szenátusának vezetői megtagadták, hogy a visegrádi négyek (V4-ek) találkozóján tárgyaljanak magyar kollégáikkal.

Információik szerint a közép-európai politikai formáció parlamenti vezetőinek jövő pénteki pozsonyi találkozóját a rendező szlovákok lefújták a Magyarországgal folytatott tárgyalások bojkottja miatt.

Markéta Pekarová Adamová, cseh képviselőházi vezető számtalanszor bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját, bojkottjához pedig annak ellenére csatlakozott Miloš Vystrčil szenátusi vezető, hogy anyapártja, az ODS nem feltétlenül áll távol a magyar kormánytól, és sokszor hallgattak, amikor a magyar külpolitika volt terítéken.

Vystrčil a Seznam Zprávinak azt mondta, hogy ő eleve nem akart elmenni a találkozóra, és hogy a szenátus egyik alelnökét küldte volna maga helyett, Adamová pedig közölte a lappal, hogy „mindig a magyarok azok, akik utolsóként járulnak hozzá a szankciós csomaghoz. Folyton engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat.

A Seznam Zprávy megkereste a Szlovák Nemzeti Tanács vezetőjét, hogy nyilatkozzon a találkozó szervezésével kapcsolatban, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. Adamová külpolitikai tanácsadója viszont azt mondta a portálnak, hogy kedden a a szlovák fél előzetesen arról tájékoztatta őket, hogy a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

Lengyel bojkott
A portál diplomáciai forrásokra hivatkozva megjegyzi: a lengyel parlament alsóháza, a szejm vezetői sem vettek volna részt a találkozón. Hozzáteszik: Lengyelország és Magyarország éveken át egy követ fújtak az EU-ban, az Unió mindkét ország kormányát bírálta jogállamisági kérdésekben. A régi jó viszont az ukrajnai orosz invázió során bicsaklott meg. Míg Lengyelország Csehországgal karöltve a háború elejétől kezdve segített Ukrajnának, addig Magyarország a kezdetektől fogva engedékenyebb volt a Kreml agressziójával szemben.

Budapest és Prága kapcsolata azután romlott meg, hogy Andrej Babiš miniszterelnököt leváltották 2021 novemberében, és helyére Petr Fiala lépett.

A V4 meghalt
Kritikus szavai ellenére Pekarová Adamová úgy látja, van értelme a Visegrági Együttműködésnek, de úgy fogalmazott, hogy a V4 „jelen helyzetében szerinte halott” formátum.

Szövetségesek nélkül nehéz lesz ezt túlélni:

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap