Teljes döbbenet! Mindenkit sokkolt váratlan halála! Még a negyvenet sem érhette meg a csodálatos magyar színésznő!

Teljes döbbenet! Mindenkit sokkolt váratlan halála! Még a negyvenet sem érhette meg a csodálatos magyar színésznő!


Az ősz már ott állt készenlétben a fák tövében, hogy beszökjön Párizsba és Pócsmegyerre. A nő talán nem és érzékelte a várható időváltozást. Elővett egy papírt, meg egy tollat és írni kezdett. Aztán kinézett az ablakon, majd a gondosan odakészített több marék gyógyszert szép sorban lenyelte… – kezdi a Jobba Gabi színésznőről szóló szívfájdító megemlékezést az Újságmúzeum.

Különös esztendő volt az. A naptárak 1983-at mutattak, s Ronald Reagan amerikai elnök azt találta mondani, hogy: „a Szovjetunió a gonosz birodalma”. Mi, itthon, a vasfüggöny mögött kevéssé tudhattunk erről a mondatról, viszont eljutott Magyarországra is a hír, hogy egy bizonyos Michael Jackson először mutatta be a legendás Moonwalkot. S Budapesten augusztusban közönség elé került az István a király című rockopera.

De a gyönyörű, különleges tehetségű színésznőt ez már nem érdekelte. Az idegrendszere felmondta a szolgálatot, a lelke menekülni akart – el, ebből a világból. Ennyi év távlatából sem könnyű Jobba Gabi életéről s haláláról írni. Az 1947 márciusában, Szegeden született későbbi színésznő tragédiája megannyi kérdőjelet hordoz. Miért dobta el magától az életet mindössze 36 esztendősen, amikor a korszak sikeres, sokat foglalkoztatott színésznője volt? Érdemes megnézni a fotóit. Olyan a kisugárzása, a bája, a szépsége, hogy nem lehet összekeverni senkivel. (...)

Foglalkoztatták, mert nem csak a szépségével tűnt ki. Játszott filmekben, prózai előadásokban, verset szavalt, ám mégis az éneklés állhatott hozzá a legközelebb. De ennek volt előzménye, tudniillik fellépett az 1967-es Táncdalfesztiválon. Ott szerepelt a korszak kiemelkedő beatzenekarai, énekesei és énekesnői között, méghozzá Mary Zsuzsi oldalán. Duettet énekeltek, Csakis nekem címmel arattak közönségsikert. Ám az igazi diadalmenet a hetvenes években a Karády-estekkel köszöntött rá. Csupa-csupa derű, siker, taps és elismerés. Ezt kapta a sorstól, ez az őzikeszemű, fiatal hölgy – hogy aztán minden megforduljon, a feje tetejére álljon körülötte. A dátum 1983, Magyarországon abban az évben megrendezték az Eszperantó Világkongresszust, és előadták a Csendesek a hajnalok című Vasziljev-darabot, természetesen eszperantóul, és Jobba Gabi játszotta a női főszerepet. Megtanulta ezt a különleges nyelvet is. Talán ez volt az utolsó, a legeslegutolsó fellépése.

A dátum 1983. augusztus 29-e. A nyár már búcsúzott, ő pedig leült nyugodtan, higgadtan, és írni kezdett: „Nincs több erőm ezzel a lelki nyomorúsággal élni, és nem akarok tovább senkinek a terhére lenni. Nincs remény! A gépkocsim a II. kerületi Verecke lépcső és a Ruthén utca 26/b előtt áll. A harmincezer forintot küldjétek haza Szegedre. A többit Pesten élő nővéremnek adjátok. A lakberendezést rátok bízom. Nem tudom mi legyen vele. Mindenkit ölelek, aki szeretett, és akiket szerettem, Gabi…” Évekkel később került elő a búcsúlevele, amelyet a Békés Megyei Népújság közölt le 1990-ben. Jobba Gabi drámája felkavarta a közvéleményt, és senki sem értette, hogy ez a sikeres teremtés, aki annak idején játszott a Szerelmes biciklistákban, a Rózsa Sándorban, és az Asszonyok mesélik-ben, aki színpadon Shakespeare, Fejes Endre és Gyurkó László darabjaiban kápráztatta el a publikumot… nos, ő miért dobta el magától az életet? Mindössze 36 esztendős volt.

A színésznő utolsó éveiről jóval később a bátyja mesélt. S amit elmondott, az megrázta a közvéleményt. Tudniillik kiderült, hogy a húga az öngyilkosságot megelőzően már jó ideje ideggyógyászati kezelés alatt állt és teljesen magányosan élt, mintha elzárkózott volna mindentől és mindenkitől. Akik látták, akik ismerték, azt mondták: az a szépséges arc átalakult és riadt tekintet váltotta fel. Szinte könyörögtek neki, hogy pakoljon össze, hagyja ott Budapestet, és költözzön vidékre, hátha rendbe jön, magához tér, és újra lesz kedve élni. Csakhogy már nem kért a menekülőútból. Az sem titok, érzelmi szálak fűzték a Kádár-korszak egyik meghatározó kulturális alakjához, a könnyűzene „mindenható urához”, Erdős Péterhez. Sokan ettől a kapcsolattól is megmentették volna… Gyurkó László, aki rendezőként dolgozott együtt a színésznővel a 25. Színházban, azt mondta róla: „Jobba Gabi magának kínt szült egész életében…” Egy nekrológban pedig így írtak róla: „A sorsát tudatosan alakító ember tragikus meghasonlása önmagával…”A rivaldafény, amely mögött ott a sötét valóság.

Jobba Gabi fájdalmas története rengeteg tanulsággal szolgál az utókornak. A kiszolgáltatottságról, a siker utáni vágyról, a szeretet kereséséről. És arról, figyeljünk a másikra. Jobban, mint eddig…

Nyugodj békében, Jobba Gabi!




Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap