Nagy a baj! Megalakult az operatív törzs - ERRE kell készülni:

Nagy a baj! Megalakult az operatív törzs - ERRE kell készülni:

Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget Budapesten– közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön.

A közlemény szerint a fővárosban az ár- és belvízi védekezés operatív feladatait ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslatot tett Buda-észak árvízvédelmi szakaszon az árvízvédelmi készültség fokozatának emelésére, mivel az irányadó vízállás délután várhatóan eléri a II. fokozat elrendeléséhez ezen a szakaszon megkívánt szintet, valamint 2023. december 28-án hajnalig további áradás várható.
A javaslat alapján a főpolgármester egy kedden közzétett határozatban döntött arról, hogy a Budapest közigazgatási területén fekvő Buda-észak árvízvédelmi szakaszra elrendelt árvízvédekezési készültség fokozatát 2023. december 26. nap 16.30 órától II. fokozatra módosította, valamint az ár- és belvízvédelmi szabályzat szerint ennek megfelelő intézkedések végrehajtását rendelte el. Az elrendelt II. fokozatú árvízvédekezési készültség addig áll fenn, amíg a főpolgármester annak módosításáról vagy megszüntetéséről nem rendelkezik. A II. fokozatú készültség elrendelésére figyelemmel a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél operatív törzs kezdi meg működését.
Emlékeztettek, hogy budai és a pesti alsó rakpartot a gépjárműforgalom elől már hétfőn lezárták. A Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóság (FÖRI) a lezárt alsó rakparton hagyott gépjárművek üzembentartóival megkísérelte felvenni a kapcsolatot a gépjárműnyilvántartásba bejegyzett telefonos elérhetőségen. Ennek sikertelensége esetén a FÖRI a katasztrófavédelem segítségével a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárműveket biztonságos közterületi parkolóhelyre szállította.

Az intézkedés a járművek épségének megóvása érdekében történt, azzal kapcsolatban a tulajdonosoknak fizetési kötelezettsége nem keletkezik. Az áthelyezett gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ honlapon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük pontos elhelyezéséről.

A jelenlegi előrejelzések alapján legkorábban 2023. december 30-án reggel nyithatják meg az alsó rakpartokat gépjárműforgalom számára, ennek pontos időpontjáról az árvízi helyzet alakulásának függvényében, később születik döntés.

„A Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek változatlanul megtesz minden szükséges intézkedést azért, hogy Budapest vízellátásában és a szennyvíz-szolgáltatásban ne okozzon fennakadást az áradás” – zárult a közlemény.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap