Sajnos most jelentették be, elhunyt Vitézy... - Nyugodjék Békében!

Sajnos most jelentették be, elhunyt Vitézy... - Nyugodjék Békében!

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező 83 éves volt.

Ma, azaz péntek hajnalban, 83 éves korában elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer – adta hírül a fia, Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.


Köszönök mindent, Papa!

– búcsúzik édesapjától a közlekedésért felelős korábbi államtitkár.
A műfajteremtő, több rangos dokumentumfilmet, játékfilmet jegyző művész 1940-ben született Budapesten. 1969 és 1973 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televíziórendező szakos hallgatója volt, majd 1973 és 1979 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja, 1979 és 1981 között pedig a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője. 1981-ben a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője, 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója volt. A családja és a házasságai révén több szálon kötődött a politikai elit rendszerváltás előtti és utáni köreihez.

A fontosabb filmjei közé tartozik az 1980-as Békeidő – amelyért a Mannheimi Filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott –, az 1983-ban Filmszemle-díjas Vörös föld, a 2012-es Pillangó, valamint a 2013-as A galamb papné, vagy a 2022-ben bemutatott Az énekesnő.

Munkásságát számos díjjal elismerték, a Kossuth-díjat tavaly kapta meg Magyarország számára kivételesen értékes és az egyetemes filmművészetet is gazdagító művészi pályafutása, a Budapesti Iskola ikonikus alakjaként a szocializmus tabutémáit szociografikus alaposságra építő kifinomult művészi igénnyel megjelenítő alkotásai, a magyar irodalom klasszikus műveit méltó módon adaptáló rendezései elismeréseként.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap