Most érkezett! Hétfő hajnalban meghalt Soponyai Géza - Felfoghatatlan ami történt

Most érkezett! Hétfő hajnalban meghalt Soponyai Géza - Felfoghatatlan ami történt

Hétfő hajnalban meghalt Soponyai Géza „Sopi”, a Balaton és a balatoni vitorlázás ikonja, Tunyogi Bernadett énekesnő-színésznő férje.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Soponyai Géza – vagy ahogy a vitorlázás szerelmesei hívták, Sopi – ma hajnalban örökre elvitorlázott... – tájékoztatta a család a nyilvánosságot.
Soponyai Géza a Balaton és a balatoni vitorlázás meghatározó személyisége volt, sportmúltja, kitartó hajóépítő munkája, az üzleti világban mindig megújuló- és alkalmazkodóképessége, tehetsége miatt sokak számára példakép.

Ma már nincs a Balatonon olyan vitorlásverseny, ahol a legjobbak, a leggyorsabbak, az elsők között ne lennének a Sopi műhelyében tervezett és épített hajók. Sopi és a vitorlás osztályai nélkül szegényebb lenne a balatoni nagyhajós versenyzés, ennek képviselőjeként több kiválóan működő versenyosztályt szervezett és alapított. Fantasztikus hajói nemcsak másoknak hoztak sportsikereket, ő maga is sokszor vehetett át versenykupákat, érmeket sikeres eredményeiért.

Soponyai Géza Tunyogi Bernadett színésznő-énekesnő férje volt. 2018 szeptemberében házasodtak össze, mindketten a vitorlázás szerelmesei. Egy nőknek rendezett vitorlásversenyen ismerték meg egymást.
Soponyai Géza a balatoni vitorlázás meghatározó alakja 12 éves korában a Csepel SC evezős szakosztályában kezdte sportpályafutását, ahol egy életre elköteleződött a vizes sportok iránt.

A 70-es években surfgyártással, kölcsönzéssel, oktatással foglalkozott, a windsurf sport élvonalába került, bajnoki címet is nyert.

1985-ben barátjával közösen építették az első vitorláshajót üvegszálas műanyagból.

Hajógyártóként és osztálykapitányként az első igazi nagy sikere a balatoni 50-es cirkáló nagy versenyosztállyá fejlesztése volt, amely a mai napig az egyik legnépesebb, és legaktívabb versenyosztály a Balatonon.

Az évek során saját brandet hozott létre és a NAUTIC BOAT sorra építette a versenyhajókat, a NAU311-es, NAU 330-as, NAU 220 Hornet modelleket.

Az állandó megújulás és fejlesztés reményében 2009-ben Hunor fiával együtt megépítette az első NAU 370 RUN-t, amely hajók azóta a Nauticboat zászlóshajóivá váltak.

Ez lett a legizgalmasabb yachtos versenyosztály, amely a vitorlázók számára ma is példaértékű a Balatonon.

Néhány évvel ezelőtt újabb vitorlást épített, a legújabb versenyhajó a NAUTEN, amely 2024-től a Magyar Vitorlás Szövetség elismert versenyosztálya.

Élsportoló lévén amióta az első hajóját vízre tette azóta versenyszerűen vitorlázott mind szólóban, mind csapatban kormányos skipperként. Legnagyobb eredménye, hogy kétszer megnyerte a Balaton Marathont, 2009-ben a Fa Nándor alapította Balatonkerülő Szóló versenyt, háromszor kapott Magyar Bajnoki aranyérmet, több száz érem és kupa birtokosa különböző klubversenyeken és bajnokságokon, mindezeket a sikereket az általa épített NAUTIC hajókkal érte el.

A 2000-ben rendezett Kékszalag futamán az óriási viharban, 5 embert mentett ki csapatával félbehagyva a versenyzést, amiért fair play díjat kapott.

Miközben sorra készültek az osztályhajók, nagy álma volt a Kékszalag elhódítása.

Több speciális versenyhajót is épített erre a célra, melyek ma is a magyar tenger meghatározó egységei közé tartoznak. Nagy csatákban többször volt abszolút második, handicap első, egytestű hajó első helyezett.

A mindig innovatív, megújulni képes versenyhajóival Soponyai Géza beírta nevét a magyar vitorlázás történetének nagykönyvébe. Modelljei a balatonfüredi Vitorlázeumban is megtekinthetők.

A sok évtizedes elhivatott hajóépítő munkája – amellyel mintegy 250 hajóval gyarapította a nagyhajós flottát – valamint a hazai új hajóosztályok megteremtésébe és a vitorlás közösség fejlesztésébe fektetett eredményes tevékenysége elismeréseként a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagságra jelölte.

Mosolya, örök, töretlen optimizmusa, lelkesedése, örökre velünk marad!

Sopi nyugodj békében!

2024. május 11-én Balatonfüreden, a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásversenyen tisztelői megemlékeznek Soponyai Gézáról.

A gyászoló család a búcsúztatójáról később rendelkezik.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap