Most van baj!Nem várt változás a bankszámláknál, tovább emelkedhetnek a díjak

Most van baj!Nem várt változás a bankszámláknál, tovább emelkedhetnek a díjak

Mostanra már minden nagyobb bank bejelentette, hogy a tavalyi inflációt követve mekkorát emel díjain.

Úgy tűnik azonban, az ügyfelek így sem nyugodhatnak meg, amelyik tételt változatlanul hagyták, azt az év során bármikor drágíthatják a fogyasztói árak 2023 évi emelkedése miatt.

Erre az MBH részéről már akad is példa – írja az Azénpénzem.hu.
Az OTP korábbi lépése után április elsejétől már többe kerül a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla. Május elsejétől (esetenként április 30-ától) pedig az Erste és az MBH is emelte díjait. A portál saját adatbázisa alapján kiszámolta: a már megismert inflációs drágítások után a nagyobb bankoknál most nyitható egyszerűbb számlák átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe a korábbiaknál. Ez nem csak az inflációs díjemelést tükrözi.

Folyamatosan változik ugyanis a bankok számla, sőt kártyakínálata is, ami többnyire magasabb díjakat hoz. Annak ellenére, hogy több bank is közleményben hangsúlyozta, hogy a mindennapi bankoláshoz kötődő díjaik átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkednek, az ügyfelek mégsem nyugodhatnak meg. Amelyik tételt ugyanis bankjuk változatlanul hagyta, azt az év során bármikor drágíthatja a fogyasztói árak 2023 évi emelkedése miatt.
Például az MBH az idén már többször is drágított. Április utolsó szombatján tették közzé, hogy néhány díj emelése nem történt meg április 30-án, illetve május 1-jén.

A devizaszámlák elektronikus átutalási költségének növelése augusztus elsejétől a korábbi, legalább 2862 forintos díjat 3365 forintra növelik. Egyúttal emelik azt az összeget is, amit így maximálisan felszámíthatnak. A 0,62 százalék (ez a mérték nem változik) 28625 helyett 33663 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy a mostani, körülbelül 4,6 milliós átutalás helyett 5,4 millió felett nem nő már tovább a díj.

A K&H is módosított utólag, javították a „hibásan feltűntetett díjfizetési gyakoriságot” az sms-eknél. A költség így az összes üzenet helyett darabonként értendő.

A CIB augusztus elsejétől emeli az inflációra hivatkozva a hitelkártyák díjait. A főkártya éves díja 3706 forintról 3770 forintra nő. A THM pedig a jegybanki kamatcsökkentések dacára 37,59 százalékról 38,22 százalékra emelkedik.

Az OTP a márciusi díjemelés után május elsejétől visszavont néhány – ilyen például a devizaszámla, vagy a halálozási rendelkezés díjkedvezménye – akciót – írja az Azénpénzem.hu.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap